Hogyan tehetjük otthonunkat okosotthonná apró lépésekben?

Okosotthon Blog

Okosotthon Blog

OTA Firmware update Sonoff eszközökre, avagy hogyan frissíthető a Sonoff gyári alapszoftvere?

2018. október 20. - OkosOtthonBolt

Kisszótár

OTA = over-the-air = vezeték nélküli, interneten keresztüli
firmware = gyári beégetett alapszoftver, mely az eszközt vezérli

Az elmúlt pár napban sokaknek feltűnhetett, hogy a Sonoff újabb gyári alapszoftver verziót adott ki egy sor eszköz számára, belertve a reléket és az okoskapcsolókat is. A 2.6.0 firmware verzió kapcsán alább bemutatom a Sonoff eszközök szoftverfrissítésének a módját.

A Sonoff WiFi-fel felszerelt okoseszközei kivétel nélkül mind támogatják az OTA firmware frissítést, azaz az interneten keresztüli gyári alapszoftver frissítését. A frissítés nem automatikus, azaz a Sonoff eszköz saját magát nem fogja frissíteni, de pár mozdulattal el tudjuk indítani az eszközök frissítését és telepítését.

Ehhez nincs más dolgunk, mint a Sonoff okosotthon eszközök vezérlésére használt, ingyenes gyári eWeLink szoftvert elindítani, és az eszköz nevére kattintva megnyitni az eszköz részletes nézetét.

A képernyő felső részén piros színű szöveg arról tájékoztat minket, hogy a gyári alapszoftvert frissíteni tudjuk.

A jobb felső sarokban levő “…” ikonra kattintva megjelenik egy menü, ahol a Settings (Beállítások) menüpontot kell a frissítés elindításához megnyitnunk.

A második sorban a jelenlegi szoftver verziót (2.0.2) láthatjuk, valamint, hogy letöltésre ajánlja a gyártó a legfrissebb 2.6.0 verziót.

A sok jobb oldalán levő kis nyilat tartalmazó ikont megérintve indíthatjuk el a szoftver letöltését.

Egy felugró ablak kérni fogja a megerősítésünket, hogy tényleg frissíteni szeretnénk az alapszoftvert.

Az OK gombbal indíthatjuk a frissítést.

A Beállítások menüből kilépve, visszatérve az eszköz fő képernyőjére felül látjuk a letöltés és telepítés előrehaladását a százalékos érték változása alapján.

 

Nyugodtan elindíthatjuk egyszerre több eszköz frissítését is, párhuzamosan több eszköz frissítése is elvégezhető, mint ahogy a második képen az eszközlistában is látszik a frissítések státusza.

Érdemes tudni, hogy a frissítések ideje alatt a frissített eszközöket nem tudjuk az app-pal vezérelni: sem ki/be kapcsolni, sem a beállításokat változtatni.

Ha megvárjuk a Sonoff eszköz fő képernyőjén, hogy a frissítés letöltődjön és lefusson, akkor egy ilyen visszaigazoló üzenetet láthatunk rövid időre megjelenni a képernyőn a sikeres telepítésről. (És a sikeretelenről is egy hasonlót, ha nem sikerült telepítenie.)

Nem lesz ott sokáig, magától eltűnik, úgyhogy nem érdemes rá várni vagy figyelni. Ha később ellenőrizzük minden eszköznél, hogy a legfrissebb verzió látható-e már a Settings (Beállítások) képernyőn, az pont elegendő. A második képen látszik, hogy a jelenlegi verzió (2.6.0) mellett a “Latest version” (Legfrissebb verzió) áll asz eszköznél.

Arra viszont érdemes figyelni, hogy az eszköz szoftverfrissítése után az eszköz milyen állapotba áll, mivel az eszköz valószínűleg az áramszünetek esetére megadott státuszba kerül a frissítés után. Így előfordulhat, hogy egy bekapcsolt eszköz a szoftverfrissítés után kikapcsolt állapotban indul újra, és be kell avatkoznunk, hogy a relét, konnektort vagy lámpakapcsolót ki vagy bekapcsoljuk a szoftverfrissítés után.

A verziófrissítés kifejezetten gyors művelet, az otthoni összes (pártucatnyi) eszközt (relék, kapcsolók, konnektorok) kb. 15 perc alatt frissítettem.

Ha egy eszközön a frissítés meghiúsult – jellemzően a szerverrel való kapcsolat pillanatnyi megszakadása miatt -, akkor a frissítést újra le kell futtatni. Tegnap kb. az eszközök 5%-ánál kellett a frissítést újra elindítanom, mert nem futott le teljesen.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonom.blog.hu/api/trackback/id/tr314799292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása