Hogyan tehetjük otthonunkat okosotthonná apró lépésekben?

Okosotthon Blog

Okosotthon Blog

Shelly 1 WiFi-s okos villanykapcsoló vezérlés teszt

2019. május 14. - OkosOtthonBolt

2018-ban robbant be az okosotthon, okosvillamosság világába a Shelly márka, egy európai cég friss fejlesztése. Egy év alatt eljutott a legtöbb termékük a második termékverzióig, azaz túl van a márka a kezdeti gyermekbetegségeken, és látványosan sokat fejlődött (és a gyakran megjelenő frissítések alapján mondhatjuk jelen és jövő időben is: fejlődik) a termékek firmware-e, azaz alapszoftvere is.

Felkerült a Shelly márka a komolyan vehető okosotthon, okosvillamossági megoldások közé, és megjelent a Shelly szinte teljes kínálata az okosotthon.bolt.hu kínálatában is.

A mai blogbejegyzésben az első saját tesztünk eredményeit mutatom be a Shelly 1 WiFi-s okosreléről.

Máshol is olvashatsz a Shelly 1 tesztjeiről:

A mai teszt során egy hagyományos fali villanykapcsolót fogok “felokosítani” a Shelly 1 relével, bár érzésre talán az okosvezérlés szó jobban jellemzi a Shelly1-t, mint az okosrelé kifejezés.

Kicsomagolás után látható, hogy a Shelly 1 pici, tényleg nagyon kicsi. A terméktervezés során a gyártó azt tűzte ki célul, hogy a hagyományos villanykapcsolók vagy konnektorok mögé a fali aljzatban elhelyezhető legyen a kapcsolórelé. Kicsit előrerohanva a cikkben: teszteltük, tényleg befér oda, még sok vezeték esetén is.

A terméket kicsomagolva, kézbe véve, a WiFi-s relé anyaga a minőségi kivitelezést sejtet, mely érzést később a vezetékek rögzítésére szolgáló csavarok könnyű kezelhetősége és a vezetékek stabil rögzítése is megerősít.

A bekötési rajz jól érthető és egyszerű:

Az (L)-el jelölt vezeték a relé 230V-os fázis tápfeszültsége, lámpakapcsolónál ez kéznél van, nem gond. Az (N) betűvel jelölt bekötési pontra a nullvezető kábel kerül, ezt a Sonoff relékhez hasonlóan a Shelly-k (és szinte minden más okosrelé vagy okosvezérlés) működéséhez szükséges (Megjegyzés: az (N) nem fog továbbmenni a lámpa felé, mivel ez nem kétpólusú kapcsoló, a nulla csak a relé működéséhez szükséges.)

A relé (SW) bekötési pontjához a hagyományos fali kapcsolóból érkező kapcsolt fázist kössük be, értelemszerűen a fali villanykapcsoló másik bekötési pontjára is a fázis kerül.

Az (I) és az (O), az Input (bemenet) és Output (kimenet) jelölése. Amikor a relé kapcsol. az (i)-t és az (O) áramkörét zárja, mint amint azt az ábra is mutatja. Az (I)-re tehát, mint a kapcsolandó áramkör bemeneti pontjára szintén a 230V-os fázist kötjük, az (O)-ra pedig a lámpa felé menő vezetéket, ez lesz a kapcsolt fázis.

  

A Shelly 1 WiFi-s okosvezérlést tehát egy hagyományos villanykapcsolóval kombinálva kötöttem be, hiszen a Shelly 1 egyik nagy ígérete az, hogy a “hagyományos” kapcsoló kicserélése nélkül biztosítja azt, hogy az okosvezérlés segítségével a lámpa a WiFi-n keresztül az internetről távolról is lekérdezhető és ki/bekapcsolható, valamint időzíthető és konfigurálható is.

A bekötés egyszerű, percek alatt elkészül gond nélkül.

A kis Shelly1 okosrelé szépen belesímult a fali kapcsolóaljzatba, és a kábelek elrendezése után a villanykapcsoló is visszakerült gond nélkül a helyére. A Shelly 1 elfért a kapcsolóaljzatban annak ellenére, hogy kábelkötések és más aljzatok irányába továbbmenő egyéb kábelek is vannak az aljzatban.

Ha esetleg még több kábel lenne, akkor esetleg lehet, hogy kicsit mélyíteni kellene az aljzaton, ami nem egy bonyolult művelet: egy fúróval és egy barkácsáruházban kapható szabványos méretű koronafúró-fejjel 3 perces művelet lenne csak az is.

Most jön az izgalmasabb rész: a Shelly App-pal való összekapcsolás és a Shelly Cloud beállítása, hogy ne csak a helyi hálózaton otthon vezérelhessem telefonról a villanyt, hanem távolról az interneten át is elérjem.

A Shelly okosreléknél szabadon választható több üzemmód is:

  • az ingyenes gyári Shelly Cloud-ra kapcsolva a Shelly relét/vezérlést az interneten át is elérjük a készüléket a Shelly app-ból,
  • kihagyjuk a Shelly Cloud-ot és ez esetben csak “LAN üzemmódban”a helyi hálózaton otthon érjük el a Shelly készüléket az app-ból (vagy esetleg VPN-en keresztül, ha otthon van egy szerverünk vagy egy VPN-re is beállított NAS-unk)
  • kihagyjuk a Shelly app-ot is, és a saját otthonautomatizáló szerverhez kapcsoljuk MQTT-vel,
  • kicseréljük a gyári firmware-t egy nyílt forráskódú új firmware-re, és így aztán tényleg végtelenek a lehetőségek.

Én a gyári firmware-rel és a Shelly app-pal, valamint a gyári cloud szolgáltatással teszteltem egyelőre a készüléket.

Az első lépés a Google Play / AppStore áruházakból letölteni a Shelly app-ot az okostelefonunkra, majd regisztrálni egy ingyenes felhasználói fiókot. Az App sajnos még nem elérhető magyar nyelven, csak angolul és a főbb európai nyelveken, de ez remélhetőleg hamarosan változik.

  

Az első Shelly eszköz hozzáadása előtt létre kell hoznunk egy Szobát az app-ban, melybe az első készüléket hozzáadjuk. (A későbbiekben a jobb felső sarokból kinyitható menü “Add devices” menüpontjában adhatunk majd hozzá további Shelly eszközöket a telefonhoz.)

  

A Shelly app-pal való párosítás Android készüléken a gyári leírás szerint egy gyors és szinte teljesen automatikus folyamat. E szerint a Shelly app letöltése, telepítése és egy Shelly Cloud regisztráció után csak hozzá kell adni a már bekötött Shelly relét az “Add Device” gombbal. Ekkor az app megkeresi a telefon WiFi hatósugarában levő Shelly készülékeket az SSID-jük alapján (mivel a Shelly okosrelék létrehoznak a Sonoff relékhez hasonlóan egy saját SSID-vel egy WiFi Access Point-ot), majd felkínálja az app, hogy melyiket kívánjuk a telefonnal párosítani és a felhasználói fiókunkhoz hozzáadni.

Na, ez nekem nem sikerült, mivel az app ugyan megtalálta a frissen bekötött Shelly 1-et a hálózaton, de nem tudta csatlakoztatni, hibaüzenetet dobott.

Következett a felhasználói útmutató szerinti másik lehetőség (ami iOS-es készüléken is működik, mert az automatizmus a jelek szerint – vélhetően az OS miatt csak Android-on elérhető): csatlakozni a telefonnal a Shelly WiFi-s relé SSID-jéhez, majd böngészőben a http://192.168.33.1 URL-en belépni a készülék admin felületére, és ott elvégezni a WiFi-re csatlakoztatás beállításait.

A csatlakoztatáshoz csak meg kell adni az otthoni WiFi router SSID-jét és a csatlakoztatáshoz szükséges jelszót, és a CONNECT gombot megérinteni. (Lehetőség van fix IP címet is használni, ha nem akarunk DHCP-vel automatikusan kiosztott IP címet adni a relének.)

   

Ez gond nélkül sikerült is, és a router-en láttam is, hogy a Shelly készülék a helyi hálózaton IP címet kapott, azaz sikeresen csatlakozott a Wi-Fi router-re. A Shelly App azonban továbbra sem volt hajlandó felvenni a készüléket, ugyanazt a hibaüzenetet dobta, mint korábban.

Így alkalmam volt kipróbálni a Shelly App-ban az “Add Device by IP” menüpontot is, ahol a Shelly app-pal való párosítás nincs az app automatizmusára bízva, hanem mi adhatjuk meg az app-ben, melyik IP címen csatlakoztatott Shelly eszközt szeretnénk párosítani. Itt nincs más dolgunk, mint megadni a Shelly relé belső hálózati IP címét, melyet a router elárul nekünk minden kapcsolódott hálózati eszközről. IP cím alapján már gond nélkül ment a párosítás, és meg is jelent a kapcsoló gond nélkül az app-ban.

  
  

Még egy utolsó beállítás volt már csak hátra a teljes boldogságig: a kapcsoló típusának beállítása a Shelly app-ban.

Az alkalmazás jelen verziója 5 féle kapcsolótípust támogat:

  • (1) Nyomógombos kapcsoló
  • (2) Kétállású normál billenőkapcsoló
  • (3) Kétállású billenőkapcsoló olyan üzemmódban, hogy minden kapcsolása státuszt vált
  • (4) Leválasztott kapcsoló (ezzel az opcióval a fizikai kapcsoló működése letiltható)
  • (5) Mozgásérzékelő csatlakoztatása “kapcsolóként”

A második és a harmadik opció között az a különbség, hogy a (2) opció választása esetén a kapcsoló ki/bekapcsolt állapota az irányadó, amit az app-pal felül tudunk vezérelni, míg a harmadik opció esetén minden le/felkapcsolás státuszt vált a bekötött áramkörön. Na, ennek nekifutok még egyszer egy példával illusztrálva, mert ez elég érthetetlen lett.

Mit csinálunk? Mi történik (2)-es beállítás esetén? Mi történik (3)-as beállítás esetén?
Felkapcsoljuk a lámpát a kapcsolóval A lámpa világítani kezd A lámpa világítani kezd
majd lekapcsoljuk a lámpát az app-ból A lámpa elsötétül A lámpa elsötétül
majd a kapcsolót átbillentjük (lekapcsolt állásba, hiszen eddig a gomb fel volt kapcsolva) A lámpa sötét marad a kapcsolás ellenére, hiszen a gomb lekapcsolt állapotban van. A lámpa világítani kezd, mivel a gombnyomás státuszt vált.

 

Azaz, a (3) esetben a kapcsoló és az app úgy viselkedik, mint ha virtuális alternatív kapcsolói lennének egymásnak: nem a kapcsoló állása határozza meg, hogy fel vagy le van kapcsolva a villany, hiszen a másik kapcsolóval (történetesen az app-pal) is kapcsolhatjuk a villanyt.

Némi használat alapján nekem a hagyományos kapcsoló+Shelly 1 páros esetén a (3). beállítás jön be, mivel így nem fordul elő, hogy a fali kapcsoló “nem reagál” a kapcsolásra, és a fenti esetben kétszer kell a kapcsolóhoz nyúlnom, ha közben app-ból lett lekapcsolva. De ezt mindenki a saját ízlésének megfelelően beállíthatja.

És tádáááám. Készen vagyunk. A villany mostantól a hagyományos kapcsolóval és az app-pal is egyaránt vezérelhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonom.blog.hu/api/trackback/id/tr1214829776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása