Hogyan tehetjük otthonunkat okosotthonná apró lépésekben?

Okosotthon Blog

Okosotthon Blog

Okos megoldások a társasházakban: 1. rész – Pince vagy alagsor szellőztetése

2019. március 19. - OkosOtthonBolt

 

Az okosotthon megoldások nem csak a családi házak és a társasházi és lakótelepi lakásokban élők számára nyújthatnak kényelmi, energiatakarékossági és otthon-automatizálási megoldásokat, hanem a társasházi és lakótelepi közösségek közös helyiségeinek számos problémáját is segíthetnek megoldani. Most induló új sorozatunkban ilyen példákat próbálunk meg bemutatni.

 

Mik azok az okosotthon eszközök?

Okosotthon vagy okosvillamossági eszközöknek olyan elektronikai megoldásokat nevezünk, melyekben a hagyományos villamossági eszközöket (pl. konnektorok, villanykapcsolók, kapcsolórelék) modern számítástechnikai / IT-megoldásokkal kereszteztek. Ilyenek például WiFi-vel felszerelt (és esetleg egyben rádiós távirányítóval is ellátott) konnektorok, villanykapcsolók vagy kapcsolórelék, melyeket az interneten át egy mobiltelefonos app-ból távolról is lehet vezérelni, lehet előre beállított (és az app-ból könnyedén módosítható) időzítéseket beállítani, vagy éppen hőmérséklet vagy páratartalom szint alapján automatikusan vezérelni.

A sorozat első részében egy társasházakat és lakótelepi házakat gyakran érintő problémáról, a pince dohosodásáról írunk, és persze arról, hogy okoselektronikai megoldásokkal hogyan automatizálható ezek szellőztetése.

 

Adott tehát egy társasáházi vagy lakótelepi pince, – bár a probléma helyszíne éppenséggel egy családi ház pincéje vagy alagsora is lehetne, – aminek a szellőztetését meg kell oldani. A szellőztetéshez kelleni fog egy ventillátor, melynek a kapacitását érdemes a szellőztetendő helység légköbméteréhez igazítani. A ventillátorból nem érdemes olyat venni, amiben összetettebb és drágább vezérlés van, csak legyen mechnikusan stabil és jól méretezett, a vezérlést bízzuk okoselektronikára, egy külön okosrelére.

A lehető legokosabb és legrugalmasabb ventillátor vezérléshez például egy Sonoff Basic, egy Sonoff RF vagy egy Sonoff TH10 okosrelé jó választás lehet.

 

Egy ilyen WiFi-vel felszerelt relét mobiltelefon app-on keresztül egyserűen be tudunk állítani (és később ugyanígy rugalmasan át tudunk állítani, ha megváltoztak a körülmények vagy az igények) egy sornyi különböző típusú időzített ki/bekapcsolásra.

A legegyszerűbb megoldásként beállíthatunk rá ciklusvezérlést: például, hogy fél órát kapcsoljon be, majd 2 órát legyen kikapcsolva, majd újra fél órát működjön, majd 2 órán keresztül ne, és így tovább. De beállíthatunk olyan egyedi időzítést is, hogy (akár a hét különböző napjain más más időpontban) fix időpontokban be, majd bizonyos idő múlva kikapcsoljon.

Ha megoldható, hogy az okosrelé ne csak a konfiguráció során kapcsolódjon egy otthoni/irodai vagy közösségi WiFi-re, hanem állandóan, akkor akár az interneten át manuálisan is ki/bekapcsolhatjuk a relét egy mobiltelefonos app segítségével. Az ilyen távoli vezérlés lehetősége akár másokkal is megosztható.

A bemutatott időzítési funkciókat (ciklusvezérlés, fix időpontokra időzített ki/bekapcsolás) és az interneten át való ki/bekapcsolást mindhárom ajánlott relé támogatja.

Mi akkor a különbség köztük, melyiket érdemes választani?

Nos, a Basic egy belépő szintű alaprelé, az RF pedig ennek egy rádiós távirányíthatóságot is támogató premium változata. A Sonoff RF reléhezhozzárendelhetünk (akár több) Sonoff RF távirányítót is, mellyel a relét távirányítva ki/be kapcsolhatjuk manuálisan is.

A harmadikként ajánlott Sonoff TH10 relével újabb lehetőségek nyílnak meg előttünk. Ez a relé egy még profibb kategóriát képvisel, és ez alkalmas hőmérséklet és páratartalom érzékelő csatlakoztatására is. Például az SI7021 névre hallható szenzor egy integrált digitális hőmérő és páratartalom érzékelő egyben, mely valós időben továbbítja az adatokat a Sonoff relé felé.

Az okostelefon app-ban tehát a nap bármely pillanatában meg tudjuk nézni az interneten át (ha a relé WiFi-re van csatlakoztatva) a pillanatnyi hőmérsékletet és páratartalom-szintet is.

És nem csak meg tudjuk nézni a pillanatnyi értékeket, hanem van lehetőség a hőmérséklet vagy a páratartalom szint alapján való automatikus ki-bekapcsolásra is, ami az időzített ki-bekapcsolásoknél egy jóval pontosabb és energiatakarékosabb megoldást jelent.

Ha a pince szellőztetése kapcsán a páratartalom jelenti a gondot, akkor a mobilapp-ban megadhatjuk azt a páratartalom-szintet, ahol a relé (és így a rákötött szellőztető-ventillátor) bekapcsoljon, és azt a szintet is, melynek elérésekor a ventillátor már kikapcsolhat.

A páratartalom helyett hasonló beállítást megadhatunk hőmérsékleti tartományok szerinti vezérléshez is, ha a gondot inkább a hőmérséklet okoz és nem a páratartalom.

 

A javasolt relék tehát:

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonom.blog.hu/api/trackback/id/tr614799318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása