Hogyan tehetjük otthonunkat okosotthonná apró lépésekben?

Okosotthon Blog

Okosotthon Blog

Sonoff TH10, TH16, Dual vagy Sonoff POW távirányítása RF-es távirányítóval

2019. április 26. - OkosOtthonBolt

 

A mai blogban arról írok, hogy hogyan oldható meg a Sonoff TH10 és a TH16 WiFi-s okosrelék távirányítása 433.92 MHz-es rádiós távirányítóvalannak ellenére, hogy e két relé nincs felszerelve RF szenzorral.

 

 

Adódik persze a kérdés, hogy miért akarna valaki pont egy Sonoff TH10-et vagy egy TH16-ot RF távirányítóval vezérelni, hiszen van a Sonoff kínálatában két olyan relé is (a Sonoff RF és a Sonoff 4CH Pro), mely fel van szerelve RF chip-pel, tehát RF távirányítóval alapból vezérelhetőek.

A választ a Sonoff TH okosrelé-széria különlegessége adja a Sonoff reléi között: ezekhez a relékhez lehet ugyanis csak hőmérséklet- és páratartalom-szenzort (SI7021 és DS18B20) csatlakoztatni, és hőmérséklet és páratartalom szint alapján relévezérlést beállítani, amit a Sonoff más reléi nem tudnak. E funkciók nagyon hasznosak, sőt kifejezetten nélkülözhetetlenek, ha fűtőtestet vagy hűtő-készüléket, párásító vagy párátlanító készüléket szeretnénk okosvezérelni Sonoff WiFi-s okosrelékkel.

Szóval mi van akkor, ha szükségünk van nem csak egy szenzor csatlakoztatására, de RF távirányíthatóságra is egyben?

Bár a Sonoff TH10 és TH16 relékben nincs RF-hez szükséges chip, van a Sonoff kínálatában viszont egy olyan kiegészítő eszköz, ami RF képessé tud tenni amúgy RF-et nem támogató eszközöket is, példált Sonoff TH10-t TH16-t vagy akár Sonoff POW R2 és Sonoff Dual relét is.

Ez a webáruházunk kínálatában is elérhető Sonoff eszköz nem más, mint a Sonoff RF Bridge nevű eszköz, ami – ahogy a neve is mutatja – hídat (bridge) képez a WiFi-s okoseszközök és az RF-es világ között.

Sonoff RF Bridge egyik féle üzemmódjában RF vevőegységként üzemelve maximum 4 darab távirányító (gomb) jelét képes figyelni, és gombnyomás érzékelése esetén a Sonoff RF Brigde beállításai között megadott eszközt WiFi-n át – az eWeLink Cloud-on keresztül – vezérelni.

Azaz ha például egy 4 gombos Sonoff RF távirányító 4 gombját összepárosítjuk pár gombnyomással a Sonoff RF Bridge-el ún. Alert-ként, és az eWeLink app-ban megadjuk, hogy az egyes gombnyomások mely másik Sonoff készülékeket ki- vagy be-kapcsoljanak, akkor pillanatok alatt máris megoldottuk két olyan Sonoff hőmérséklet / páratartalom vezérelt Sonoff relé vezérlését RF távirányítóval, melyek amúgy RF vételre nem képesek.

Ezen a pontos érdemes megjegyezni, hogy egy gombnyomáshoz vagy kikapcsolási, vagy bekapcsolási parancsot tudunk jelenleg az app-ban beállítani, azaz egy TH10 / TH16 RF távirányítóról való ki- és bekapcsolásához két gomb konfigurálására lesz szükség.

 

Hozzávalók az Okosotthon.bolt.hu webáruházból:

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonom.blog.hu/api/trackback/id/tr2714799426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása