Hogyan tehetjük otthonunkat okosotthonná apró lépésekben?

Okosotthon Blog

Okosotthon Blog

A Sonoff WiFi-s, RF-es okos kapcsolórelé-család termékeinek az összehasonlítása (2019. ápr.)

2019. április 19. - OkosOtthonBolt

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a Sonoff WiFi-s (és részben RF-es) okos kapcsoló reléi miben különböznek egymástól, melyiket válasszák. Elővettem egy tavalyi ezzel kapcsolatos blogbejegyzésemet és frissítettem az új Sonoff termékekkel.

Az okosfunkcióik (távolról vezérelhetőség, időzíthetőség stb) tekintetében alapvetően nincs közöttük különbség, az ingyenes eWeLink app-ban szinte azonos funkciók elérhetőek mindhez. Említést érdemlő kivétel, hogy a POW R2, TH10 és TH16 és a 4CH R2 modellekhez az eWeLink okostelefon app-ban nem elérhető (a blog frissítésének a napján) jelenleg az impulzuskapcsolás, míg a többihez igen.

Ha már a relé üzemmódokról esik szó, egyetlen készülék emelkedik ki tudásában a többi közül, a Sonoff 4CH PRO R2 csúcsrelé, mely három üzemmódban is tud működni: normál kapcsolóként, impulzus kapcsolási és a négy áramkör közötti váltókapcsolási üzemmódban.

Kiemelést érdemel még, hogy a már említett Sonoff 4CH PRO R2 és a Sonoff 5V relé NO-NC bekötést/kapcsolást is támogat és a relé tápfeszültsége és a kapcsolt áramkörök elkülönülnek, míg a többi kapcsolórelé a 230V-os tápfeszültségét adja le a kapcsolt oldalon.

A kapcsolt áramkörök számában: a Sonoff 5V, a Basic R2, az RF R2, a TH10 relé, TH16 relé, és POW R2 relé típusok egy-egy áramkört tudnak vezérleni, a Dual relé típus kettőt, a 4CH R2 és a 4CH Pro R2 pedig négy-négy áramkört.

Ami a WiFi -s kapcsolórelék maximális teljesítményét illeti: a Basic, az RF, a TH10, a Dual és a két négyáramkörös termék (a 4CH és a 4CH Pro) (áramkörönként)  2200W (10A)-t tud kezelni, mígy a TH16 és a POW R2 verzió 3500W (15A) teljesítményt kezel a gyártói specifikáció szerint.

A POW R2 okosrelé verzióban van áramfogyasztásmérő és túlfeszültség-elleni védelem is, míg a többi relé modellben nincs.

Érdemes még megemlíteni, hogy a Dual verzión nincs fizikai ki/be kapcsoló nyomógomb, míg többi modellen van.

Végezetül azt, hogy a TH10, TH16 relé típusokhoz illeszthető hőmérséklet és páratartalom érzékelő, míg a többi típushoz nem.

Termékenkénti összehasonlításban:

Némi egyszerűsítéssel a különbség:

Sonoff Basic + 433 MHz-es RF (rádiós) vezérelhetőség = Sonoff RF

Sonoff Basic + masszívabb alaplap és nagyobb ház + szenzorok kapcsolhatóak hozzá =  Sonoff TH10 WiFi relé

Sonoff TH10 WiFi relé + nagyobb teljesítmény = Sonoff TH16 WiFi relé
Sonoff TH16 WiFi relé + áramfogyasztásmérés =POW R2 WiFi relé

Sonoff TH10 WiFi relé x 2 áramkör egy relében = Sonoff Dual kétáramkörös WiFi relé (de szenzorok nem illeszthetőek hozzá)
Sonoff TH10 WiFi relé x 4 áramkör egy relében = 4CH R2 négyáramkörös WiFi relé (de szenzorok nem illeszthetőek hozzá)

Sonoff 4CH R2 + 433 MHz-es RF (rádiós) vezérelhetőség + három üzemmód (normál, impulzus, váltó) + NO-NC kapcsolás, egymástól független relé táp és kapcsolt áramkör  = Sonoff 4CH Pro R2

 

A Sonoff WiFi-s okos kapcsolóreléiről teljes összehasonlító táblázatot itt találsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonom.blog.hu/api/trackback/id/tr7814799370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása