Hogyan tehetjük otthonunkat okosotthonná apró lépésekben?

Okosotthon Blog

Okosotthon Blog

Okosvilágítás: okosizzó vagy okoskapcsoló?

2018. április 23. - OkosOtthonBolt

Az okosvilágítás kulcsszóra rákeresve a Google keresőben több, mint ötvenezer találatot kapunk. Az első találatok legtöbbje okosizzókról fog szólni, köztük több a Philips Hue-ról, arról a termékről, mely az okosvilágítás talán legelső komolyabb úttörőjeként lépett a piacra már 2012-ben. Ma már minden jelentősebb világítás-gyártónak van hasonló megoldása, így van miből választani, ha valaki okosizzót keres.

Vannak egyszerűbb megoldások a piacon, melyeknél az izzóhoz egy távirányító jár, ezek általában RF (rádiófrekvenciás) elven működnek, mint a TV távirányító. Ezek nagyon hasznosak, ha csak arra vágysz, hogy a nappali kanapén ülve leolthasd a lámpát, és ne kelljen elsétálnod a kapcsolóig. De semmi többre. És ha bármilyen tárgy takarja a távirányító elől az izzót, akkor esélyes, hogy nem fog működni, ahogy a TV-t sem tudod kanyarban ki/bekapcsolni.

 

 

A komolyabb okosizzós rendszerek, például a már említett Philips Hue egy úgynevezett Bridge-et is ad az izzók mellé, ami Zigbee protokollon keresztül kommunikál az Izzókkal, és az internet felé WiFi gateway-ként működik, azaz az izzókat a mobil app-unkról a Bridge-en keresztül érjük el. Egy kétizzó+Bridge csomag ára meglehetősen húzós, húszezer forint feletti.

Nemrégiben az IKEA is a piacra dobta saját okosizzó megoldását, egy izzó + Gateway 12 ezer forint körüli áron kapható.

Bár költséghatékonynak korántsem nevezném az okosizzókat, azonban nem is csak az áruk miatt NEM ajánlom őket, ha okosvilágításon gondolkodsz.

Az okosizzók legfőbb problémája az, hogy csak addig okosak, azaz csak addig tudod távirányítóval, mobiltelefonos app-pal vagy bármi mással távolról vezérelni, amíg áram alatt van, azaz a villanykapcsolód az okosvilágítás miatt mostantól állandóan fel kell hogy legyen kapcsolva!

Ez a mindennapokban teljesen életszerűtlen, hiszen a villanyt a fali kapcsolónál fogod lekapcsolni akkor, amikor kimész a szobából, a mobilapp-ról pedig csak akkor fogod az interneten át lekapcsolni, ha a munkába érve veszed észre, hogy valamelyik lámpa égve maradt. Az app-ban fogsz beállítani például továbbá olyan automatizmust, ha azt szeretnéd, ha hazaérkezéskor kapcsoljon fel egy villany automatikusan, vagy ha nyaralsz, akkor napnyugtakor kapcsoljon fel néhány lámpa, hogy úgy tűnjön, nem üres a lakás.

Na mindezek nem fognak működni, és az okosizzód OFFLINE és elérhetetlen lesz, amint egyszer a fali kapcsolónál kapcsolod le a lámpát. Szívesen fogadok bárkivel, hogy amint elmúlt az okosizzó újdonságának a varázsa (azaz a harmadik napon), a mindennapokban nem fogja megkeresni és elővenni a mobilját, elindítani az okosizzó app-ot és azon keresztül lekapcsolni a lámpát ahelyett, hogy a szobából kifele tartva csak a kapcsolóhoz nyúlna és lekapcsolná a lámpát. Ha pedig lekapcsolja a kapcsolót, máris: volt-nincs okoslámpa, az többet nem elérhető távolról.

Én pár heti okosizzó használat után tavaly letettem az okosizzóról, és azt egy fejlesztési zsákutcának tartva visszatértem a butaizzóhoz.

Én arra jutottam: egy világítási rendszerben nem az izzót kell felokosítani, hanem a vezérlését, azaz a villanykapcsolót. 

Egyrészt, mert ha kiég az okosizzó, akkor a drága vezérlésével együtt kidobod, és egy új drága okosizzót kell venned, ahelyett, hogy egy olcsóbb (ámde energiatakarékos) butaizzót cserélnél csak ki. Másrészt, mert ha a kapcsoló az okos, akkor a szobából kilépve a kapcsolón is lekapcsolhatod nyugodtan a lámpát, és továbbra is megvan a lehetőséged arra, hogy távolról is bármikor elérd.

Szóval, szerintem a megoldás az okoskapcsoló, nem pedig az okosizzó. A következő blogbejegyzésekben egy konkrét WiFi-s okoskapcsolóval, a Sonoff T1 okoskapcsolóval kapcsolatos tesztről olvashatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonom.blog.hu/api/trackback/id/tr10013870134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása