Hogyan tehetjük otthonunkat okosotthonná apró lépésekben?

Okosotthon Blog

Okosotthon Blog

Sonoff Touch vs Sonoff T1

2018. április 24. - OkosOtthonBolt

A Sonoff 2018 első negyedévében adta ki okoskapcsolójának új verzióját, melynek európai verzióját, a Sonoff T1 EU-t vetem össze a korábbi termékverzióval, a Sonoff Touch EU-val.Újdonságok, eltérések:

Nézzük először, hogy milyen technikai újdonságok vannak a Sonoff T1 EU-ban:

  1. A legfontosabb változás a technikai specifikációban, hogy RF (rádiófrekvenciás) chip is került a T1 okoskapcsolóba a már a Touch modellben is levő WiFi chip mellé. A T1 EU tehát nem csak WiFi-n keresztül okostelefonos app-ról vezérelhető, hanem az RF chipnek köszöhetően 433 MHz-es RF távirányítóval is. Ez számos újszerű lehetőséget ad nekünk, erre még visszatérek később.

  2. A másik fontos különbség, hogy míg a Sonoff Touch-ból csak egyáramkörös verzió érhető el, addig a Sonoff T1 EU-ból elérhető egyáramkörös és kétáramkörös, azaz csilláskapcsolós verzió is.


Nincs különbség a Touch és T1 termékek között a Sonoff saját okosapp-jában elérhető funkciók szempontjából sem, és az elérhető külső integrációk (Nest, Google Assistant, Amazon Alexa) is azonosak.

Fizikai méretek:

A kapcsolók minden tekintetben (előlap, a falba süllyesztett rész) azonos méretűek, és hasonló a csomagolásuk is. Az elegáns üveg előlapon némileg máshol található az érintőfelület és a WiFi kapcsolatot jelző (és éjjel egyben apró jelzőfényként is funkcionáló) apró kék LED fény.

Bekötés:

A két termékverzió bekötése némileg különbözik: a nullvezető bekötési helye a T1 verzióban a kapcsoló hátulján bal oldalon külön helyre került, vélhetően így csökkentették annak a lehetőségét, hogy a bekötéskor a két vezeték esetleg összeérjen és rövidzárat okozzon. A régebbi Touch verzióban pedig egymás mellett volt a nullvezető, a fázisvezető és kapcsolt fázisvezető kábel helye.

 

Mire jó a rádiófrekvenciás chip a T1-ben?

Essünk túl a nyilvánvaló előnyön, és utána elmesélem a Sonoff-specifikus különlegességet. Szóval, a T1 kapcsolókhoz lehet párosítani rádiófrekvenciás (RF) távirányítót, amivel kényelmesen, egy gombnyomásra kapcsolhatjuk a lámpát, vagy bármi más elektromos eszközt, amit a kapcsolóra kötöttünk anélkül, hogy elő kellene vennünk a telefonunk. A RF távirányítóval való kapcsolás különösen praktikus, ha olyan családtagoknak is elérhetővé akarjuk tenni a kapcsolók távirányíthatóságát, akinek nincs okostelefonja, vagy akivel nem osztottuk meg a kapcsolók okosapp-os vezérlését (pl. gyerekek).

 

Sonoff RF kapcsoló, a Sonoff különleges jolly joker megoldása

A Sonoff azonban nem állt itt meg, hanem készített egy olyan rádiófrekvenciás távirányítót, ami kinézetre Sonoff T1 kapcsoló formájú, és ezzel egy sor ma csak bonyolultan, sok kábelezéssel megoldható problémára kínál egyszerű megoldást.

Ebben a „kapcsolóban” nincs WiFi, nincs rákötve a falban futó kábelekre, két gombelem működteti, de külsőre a Sonoff T1-re nagyon hasonló kivitelű.

A legegyszerűbb probléma, amire a Sonoff RF kapcsoló megoldást ad, olyan távolabbi helyiségek vagy éppen egy közeli épület (garázs, udvari kocsibeálló, fészer) kapcsolóinak fel/lekapcsolása, melytől nem tudjuk vagy akarjuk a kábeleket átvezetni. Ha például az előszobából szeretnéd az udvarban levő garázs lámpáját lekapcsolni, akkor a garázsban levő T1 (bekábelezett) kapcsolóhoz párosítasz egy Sonoff RF kapcsolót, és máris az előszobádból is kapcsolhatod a lámpát.

A Sonoff RF kapcsoló kitűnő megoldást nyújt kábelezés nélküli alternatív kapcsoló megvalósítására. Ha egy több kijárattal rendelkező helyiségedben, legyen az egy előszoba vagy egy központi nappali helyiség, további kapcsolókat szeretnél kialakítani, akkor a Sonoff RF kapcsoló ideális megoldást jelenthet. Nem szükséges az alternatív kapcsolóhoz falat vésned és kábeleket behúznod, hiszen a bekötött T1 kapcsolóhoz csak egy további Sonoff RF kapcsolót kell párosítanod pár pillanat alatt, és az RF kapcsolót a falra erősíteni két csavarral vagy a kapcsolóhoz kapott öntapadós matricával, és máris kész az alternatív kapcsolód.

Az úgynevezett keresztváltó kapcsolók funkcionalitása is megoldható így, azaz "több alternatív kapcsoló" kialakítására is alkalmas a Sonoff RF kapcsolója, hiszen összesen maximum 14 RF távirányító kapcsolható egy Sonoff T1 kapcsolóhoz.

A SONOFF T1 EU kapcsolót itt találod meg az OkosOtthon boltban.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonom.blog.hu/api/trackback/id/tr9013870136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása