Hogyan tehetjük otthonunkat okosotthonná apró lépésekben?

Okosotthon Blog

Okosotthon Blog

Kocsibeálló / garázs világítás vezérlése Sonoff RF-fel

2019. március 19. - OkosOtthonBolt

 

A hosszú hétvégén nekiálltam az új garázsnak, pontosabban a kocsibeállónak az elektromos bekötését megcsinálni, konnektort és világítást kialakítani, és mi mással, mint egy Sonoff RF relével oldottam meg a garázsvilágítás okoskapcsolását. A mai blogban bemutatom, hogyan.

A kocsibeálló világításánál négy fajta vezérlést is szerettem volna egyszerre kialakítani, minél egyszerűbben: app-ból való bekapcsolás (esetleg később IFTTT-vel integrálva, hogy hazaérkezéskor automatikusan felkapcsoljon), automatikus kikapcsolás pár perc után, mozgásérzékelővel való bekapcsolás, és rádiós távirányítóval való manuális bekapcsolás lehetősége.

Mivel a fentieket mind lehetővé teszi a Sonoff RF okosrelé, és ráadásul  ezzel egy eszközzel meg lehet oldani mindent, nincs szükség további eszközökre hozzá, így nem volt kérdés, hogy ez az okoseszköz a jó választás a célra.

 

Hozzávalók:

A relé a konnektorokhoz való leágazást követően, a világításhoz menő kábelre kerül.

A Sonoff RF relén át van vezetve a fázisvezető és a nullvezető, a védőföld pedig megkerüli a relét.

 

Bekötés után a Sonoff RF-et párosítottam a mobiltelefon app-pal, majd a Sonoff 4 gombos távirányítóval is, e műveletekhez hozzá kellett férni a relé gombjához, így csak ezt követően került rá a vízálló dobozra a zárófedél, melyet 4 tartozék csavarral kell rögzíteni.

Az app-ban ezután a Beállítások / Settings menüpontban az Inching funkció segítségével megadtam, hogy 5 perc elteltével minden bekapcsolás után kapcsoljon le a relé által vezérelt két lámpa.

Kész is. A relé vezérlése eléhető a párosítás után az app-ban, így az interneten át távolról lekérdezhető a ki/bekapcsolt állapota, és kapcsolható is a relé (és a világítás). A beállított 5 perces auto-off gondoskodik arról, hogy nem marad egész éjszakára felkapcsolva a garázs világítása véletlenül, a kulcs-csomómon levő Sonoff 4 gombos RF távirányítóval pedig hazaérkezve fel / le tudom kapcsolni a villanyt a beparkoláshoz és a csomagtartó kipakolásához.

A Sonoff mozgásérzékelő beüzemelése és a Sonoff RF-hez való kapcsolása mindössze további 10 perc munka lesz csak, de erről majd a blog egy következő részében lesz szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonom.blog.hu/api/trackback/id/tr3814799320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása