Hogyan tehetjük otthonunkat okosotthonná apró lépésekben?

Okosotthon Blog

Okosotthon Blog

Hőmérséklet vagy páratartalom szint alapján való időzített okosvezérlés Sonoff TH10 / TH16 WiFi-s okos kapcsolórelékkel

2019. február 19. - OkosOtthonBolt

A mai blog apropóját egy ügyfelünk kérdése ihlette, aki arra volt kíváncsi, hogy Sonoff TH16 WiFi-s okos kapcsolórelével lehet-e időzített módon (csak a nap bizonyos részében), hőmérséklet alapján – automatikusan infrás fűtőtestet vezérelni.

A rövid válasz: hogy a legújabb eWeLink app-pal és okosrelé alapszoftverrel (firmware-rel) igen, lehet, és alábbiakban lépésről lépésre megmutatom, hogyan.

i

Hozzávalók hőmérséklet vagy páratartalom szerinti vezérléshez

Az okosotthon webáruházban a relé és a szenzor együtt akciós csomagban is megvásárolható.

 

 

Első lépésben a Sonoff TH10 vagy TH16 relét a vezérelendő eszköz vezetékére kell rákötnünk.

(A bekötés egyszerű, a blogban most nem is térnék ki rá, mivel a relé magyar nyelvű leírása részletes instrukciókat ad ehhez.)

A szenzort a relé oldalán levő jack dugó aljzatba kell csatlakoztatnunk még a relé kikapcsolt, áramtalanított állapotában, és a szenzor csatlakoztatása után áram alá helyezni.

 

 Sonoff TH10 és TH16 relék – más Sonoff okosvillamossági készülékekhez hasonlóan – az eWeLink okosotthon platformot használják a készülékek távoli, interneten át történő vezérlésére, így a relék beállításához Android vagy iOS telefonunkra telepítenünk kell az ingyenes eWeLink app-ot.

Gyakori kérdés, így talán érdemes még most megemlíteni, hogy a távoli eléréshez nem szükséges az otthoni vagy irodai WiFi router beállításait módosítani, a Sonoff készülékek enélkül is kommunikálnak az eWeLink (európai Amazon Cloud-os) szervereivel és elérhető lesz a készülékek vezérlése az app-ban.

 Sonoff TH10 vagy TH16 relé az eWeLink app-ban így fog látszani. Az első két kép a listanézetet mutatja, melyben az összes Sonoff készülékünk listáját látjuk, a következő két kép pedig már a relé részletes nézete.

            

Az ON/OFF gomb illetve a sáv/képernyő színe azonnal mutatja, hogy a relé ki vagy be van-e éppen kapcsolva, (fekete=kikapcsolt, kék=bekapcsol), azaz az interneten át távolról is látjuk, hogy be van-e a kapcsolórelére kötött eszközünk kapcsolva.

A gomb megnyomásával természetesen tudjuk a relét ki/be kapcsolni is, a hőmérséklet- vagy az SI7021 szenzor esetén a hőmérséklet- vagy páratartalom-alapú automatikus vezérléshez pedig az “AUTO” üzemmódra van szükségünk, melyet a főképernyőn az ON/OFF gomb alatti “AUTO” – “Manual” csúszka AUTO állásba való átkapcsolásával aktiválhatunk.

 

Ekkor egy felugró ablakot látunk, ahol (SI7021 esetén) döntenünk kell: hőmérséklet vagy páratartalom sznt alapján való automatikus vezérlést szeretnénk. Alapértelmezésben a “Temperature Sensor” ablakot látjuk, a páratartalom szerinti vezérléshez a “Hum.” (Humidity = páratartalom) gombot kell megérintenünk az ablak tetején.

Mindkét ablakban két féle beállítás elérhető: az alsó vagy felső csúszka bekapcsolásával megadhatjuk, hogy a megadott hőmérsékleti (vagy páratartalom) határérték elérésekor a relé be (felső csúszka) vagy kikapcsoljon (alsó csúszka).

Megadhatunk egy vagy két értéket is be és kikapcsolási értékként, egy érték esetén ugyanazon határérték esetén kapcsol be és ki a relé, két külön érték esetén pedig eltérő határérték is megadható a be és kikapcsolásra.

Időzítés kombinálása hőmérséklet- vagy páratartalom szerinti vezérléssel

 

Az izgalmas kérdés azonban az, hogy hogyan lehet kombinálni a hőmérséklet- vagy páratartalom szerinti vezérlést és az időzítést. Korábban ilyen funkció nem volt elérhető az eWeLink szoftverben, a legújabb v2.6.0-os TH10 firmware-rel és a legfrissebb v3.5.6 app verzióval (iPhone-on tesztelve) már van lehetőség a hőmérséklet és páratartalom szerinti vezérlés időszakos működtetésére.

Ez nagyon hasznos funkció, hiszen egy vezérelt párásító vagy páratlanító berendezést, klímát, fűtőtestet az esetek nagyobb részében valószínűleg nem akarunk napi 24 órában bekapcsolni, csak pl. hétköznap napközben, vagy otthoni használat esetén éppen reggel és este, amikor otthon tartózkodunk.

A kombinált vezérléshez az eWeLink Schedule funkcióját tudjuk használni, mellyel az időzített be és kikapcsolásokat is be lehet állítani a Sonoff okoselektronikai eszközökhöz. A szenzoros vezérlés és az időzítés kombinálásának titka csak annyi, hogy ha a TH10 vagy a TH16 okosrelé “AUTO” üzemmódban van, akkor a beállított kikapcsolási időzítések a vezérelt áramkört nem csak megszakítják, hanem a relét is kiveszik az “AUTO” üzemmódból és azt “Manual” üzemmódba teszik vissza, azaz a beállított hőmérséklet- vagy páratartalom-határértékek szerinti vezérlés megszűnik.

Ugyanígy, ha az eszközt egy ilyen kikapcsolási időzítéssel tettük előzőleg “Manual” üzemmódba, – és az eszközt közben manuálisan nem kapcsolgattuk ki/be, illetve nem tettük közben vissza “AUTO” üzemmódba, akkor a következő időzített bekapcsolás nem a relét fogja bekapcsolni, hanem a relét kapcsolja vissza “AUTO” üzemmódba, és folytatódik a korábban beállított határérték(ek) szerinti  hőmérséklet- vagy páratartalom-vezérlés.

A Sonoff TH10 és TH16 relék a tesztjeink szerint tehát immár beállíthatóak az időzítési (Schedule) és az “AUTO” üzemmód kombinálásával időzített hőmérséklet vagy páratartalom-tartomány alapján valü vezérlésre is.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonom.blog.hu/api/trackback/id/tr5114799314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása