Hogyan tehetjük otthonunkat okosotthonná apró lépésekben?

Okosotthon Blog

Okosotthon Blog

Okos otthoni megoldások mozgássérültek számára: távirányítható villanykapcsolók

2019. március 24. - OkosOtthonBolt

 

Az okosotthon megoldások nem csak a kütyük és az új technológiák iránt érdeklődők játékszere, e megoldások segíthetnek számos kényelmetlenséget enyhíteni és problémát megoldani például mozgássérültek otthonaiban is. Megpróbálunk ehhez pár tippet adni, hogy miben és hogyan.

 

 

Mik azok az okosotthon eszközök?

Okosotthon vagy okosvillamossági eszközöknek olyan elektronikai megoldásokat nevezünk, melyekben a hagyományos villamossági eszközöket (pl. konnektorok, villanykapcsolók, kapcsolórelék) modern számítástechnikai / IT-megoldásokkal kereszteztek. Ilyenek például WiFi-vel felszerelt (és esetleg egyben rádiós távirányítóval is ellátott) konnektorok, villanykapcsolók vagy kapcsolórelék, melyeket az interneten át egy mobiltelefonos app-ból távolról is lehet vezérelni, lehet előre beállított (és az app-ból könnyedén módosítható) időzítéseket beállítani, vagy éppen hőmérséklet vagy páratartalom szint alapján automatikusan vezérelni.

A Sonoff márkáról

A Sonoff márka neve régóta jól cseng az okosotthon és okoselektronika területén otthonosan mozgók számára, az egyik legmegbízhatóbb hardvernek és a legrugalmasabban alkalmazható megoldás gyártójának számít a távolkeleti márka. A Sonoff kínálatában alapvetően WiFi-vel felszerelt eszközök szerepelnek, melyek az otthoni vagy közösségi WiFi-re csatlakoznak és így külön gateway, szerver vagy más eszköz beiktatása nélkül is távolról is vezérelhetőek. A Sonoff magyar disztribútora a MarketCom Kft.

 

Az egyik gyakori probléma, mellyel mozgássérültek nap mint nap találkoznak, hogy a szabványos magasságban elhelyezett villanykapcsolókat nem, vagy csak nagyon nehezen érik el otthonaikban. Az átalakítási költségek az összes ilyen kapcsoló áthelyezésére elég tetemesek, és a bontás-helyreállítás meglehetősen nagy kosszal és felfordulással is jár, így érdemes megfontolni, hogy inkább a hagyományos kapcsolók okoskapcsolókra cserélésével enyhítsenek a problémán.

 

 

A célra tökéletesen alkalmasak a Sonoff T1 EU okoskapcsolók, melyeket a hagyományos kapcsolók helyére szerelve, érintőkapcsolójukkal továbbra is lehetőve teszik a helyi fel-lekapcsolást, azonban ennél sokkal többet is nyújtanak.

A Sonoff T1 EU okoskapcsolók mind WiFi-vel felszereltek, az otthoni WiFi-re kapcsolódnak fel, és az eWeLink nevű ingyenes okostelefon app-ból egyszerűen kapcsolhatóak fel és le, így a nem vagy nehezen elérhető kapcsolókhoz a mindig kéznél levő mobiltelefon segítségével kínálnak egyszerű távirányítható lámpakapcsolást a mozgásukban korlátozottak számára.

A távoli hozzáférés az app-ban megosztható másokkal is, így igény esetén a családtagok is meg tudják nézni – az interneten át távolról is -, hogy egy-egy kapcsoló fel vagy lekapcsolt állapotban van-e éppen, illetve kapcsolni is tudja őket távolról.

A Sonoff T1 EU kapcsolócsalád rendelkezik még egy féle távirányítási lehetőséggel: rádiós távirányítóval is távvezérelhetőek. Míg a mobiltelefonos app-ból WiFi-s internet kapcsolat esetén a világ túlsó feléről is tudjuk akár kapcsolni a kapcsolót, addig a rádiós távirányítóval 10-20 méteren belül, helyi távirányításra van mód, ez viszont WiFi- és internetkapcsolat nékül is működik, és használhatjuk, ha a telefonunk le is van éppen merülve.

A Sonoff okos villanykapcsolóihoz elérhető egy vezetéknélküli, rádiós kapcsolóformájú távirányító is, melyet a falra vagy bútorra is bárhova rögzíthetünk (csavarral vagy a hozzá járó öntapadós matricával), de párosíthatunk (akár több) kicsi, zsebre vágható vagy kulcstartóra is szerelhető 4-gombos rádiós távirányítót is.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonom.blog.hu/api/trackback/id/tr1414799322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása