Hogyan tehetjük otthonunkat okosotthonná apró lépésekben?

Okosotthon Blog

Okosotthon Blog

Utólag telepített konyhapult-világítás kapcsolása vezetékezés nélkül fali kapcsolóval, Sonoff okoseszközökkel

2018. szeptember 18. - OkosOtthonBolt

Ha utólag szerelünk be egy konyhába pultvilágítást a felső szekrények alá, felmerül a kérdés, hogy hogyan tudnánk a kapcsolását fali villanykapcsolóval megoldani úgy, hogy ne kelljen szétvésni a konyhát miatta.

Kiindulásként van tehát egy fali kapcsolónk, amivel a konyha világítását kapcsoljuk, és praktikus lenne, ha az egyes kapcsoló helyett egy dupla kapcsolóval, más néven csillárkapcsolóval a konyhai világítás mellett a pult világítását is kapcsolni tudnánk. A dolog persze nem lehetetlen, de macerás, hiszen ehhez az lenne szükséges, hogy a konyhai pult világítás fázisvezetékét a kapcsolóig elvigyük a falban, ami bizony falvéséssel és vezetékezéssel járhat.

Ennél egyszerűbb, vezetékezés nélküli megoldást jelenthet, – és egyben a lakás okosotthonosítását is, – ha egy Sonoff WiFi-s okoskapcsoló és egy Sonoff okosrelé segítségével, falvésés nélküli, vezetéknélküli kapcsolást hozunk létre a pultvilágítás számára egy csillárkapcsolóval.

Lássuk hogyan!

 

1. Fali kapcsoló kicserélése Sonoff T1 EU 2C csillárkapcsolóra

 

Első lépésben cseréljük ki a konyha kapcsolóját a Sonoff WiFi-s + rádióvezérlésű Sonoff T1 EU 2C csillárkapcsolójára. Ez egy érintőkapcsoló, elegáns üveg előlappal, mely egy csillár két részének, vagy két külön lámpa (vagy más fogyasztó, elektromos eszköz) kapcsolására alkalmas.

E képességének azonban mi csak a felét fogjuk felhasználni, mert csak a Sonoff csillárkapcsolónak csak az egyik kapcsolóját fogjuk bekötni a falban futó vezetékre, azt, amivel a konyha lámpját kapcsoljuk. A másik, szabadon hagyott kapcsolót egy okos Sonoff megoldással távirányítóként fogjuk használni a konyhai pult világítás kapcsolására.

Megjegyzés: a Sonoff T1 kapcsoló működéséhez az szükséges, hogy a kapcsolóba ne csak a fázis és a kapcsolt fázis vezetékeket kössük be, hanem egy nullvezető vezetéket is, hiszen a kapcsoló WiFi-s eszközként maga is egy kis fogyasztó.

A Sonoff T1 Eu 2C bekötése után az eWeLink app-ban párosítsuk a mobiltelefonunkkal az okoskapcsolót.

 

2. A konyhai pultvilágítás felszerelése

 

A konyhai pultvilágítás felszerelése után azt úgy kössük be a konnektorba vagy a villamos hálózatba, hogy a vezetéket megszakítjuk egy Sonoff Basic WiFi-s, internetről távvezérelhető kapcsoló relével.

A Sonoff Basic a Sonoff belépő szintű WiFi-s okosreléje, melyet az interneten keresztül Android és iPhone okostelefonokról ingyenes eWeLink app-ból lehet távolról vezérelni, kapcsolni, lekérdezni, időzíteni, stb.

A Sonoff Basic bekötése után az eWeLink app-ban párosítsuk a mobiltelefonunkkal az okosrelét.

 

3. A Sonoff T1 EU 2C csillárkapcsoló összekapcsolása vezetékezés nélkül, WiFi-n keresztül, a Sonoff eWeLink app-ban az Sonoff Basic okosrelével

 

A Sonoff okoseszközökhöz ingyenesen elérhető mobiltelefonos app-nak, az eWeLink-nek van egy Smart Scene, azaz Okos Csoport beállítása, melyben Sonoff okoseszközök vezérlését tudjuk egymással összekapcsolni. Ennek segítségével kapcsoljuk most össze utolsó lépésként az első lépésben telepített Sonoff T1 EU 2C okos villanykapcsolót és a második lépésben bekötött Sonoff Basic okosrelét.

Az említett két Sonoff eszköz egymással nincs vezetékkel összekapcsolva, pont ezt szeretnénk megspórolni. A T1 okoskapcsoló egyik kapcsolója a konyha fő világítását kapcsolja, mi a másik, be nem kötött kapcsolóját fogjuk “összepárosítani” a Sonoff eWeLink App-ban a Sonoff Basic relével.

Az összekapcsolás nagyon egyszerű: két szabályt kell létrehoznunk ehhez az eWeLink-ben a Smart Scene menüpontban:

  • egyet a bekapcsolásra: ha a Sonoff T1 második kapcsolóját megérintik bekapcsoláshoz, akkor a Sonoff Basic (is) kapcsoljon be;
  • és egyet a kikapcsolásra: ha a Sonoff T1 második kapcsolóját megérintik kikapcsoláshoz, akkor a Sonoff Basic (is) kapcsoljon ki.

 

 

Készen is vagyunk! Lett egy a konyhai fali villanykapcsolónk, egy kettős kapcsoló, melynek egyik kapcsolója fel-lekapcsolja a konyhai lámpát (ahogy korábban a most lecserélt kapcsoló is), a másik kapcsolója pedig (nem kapcsol vezetéket, mivel nem lett bekötve, de) a Sonoff Smart Scene funkción keresztül kapcsolja a konyhában felszerelt pultvilágítást a Sonoff Basic relé ki-bekapcsolásának vezérélésével. 

Természetesen, ha nem csillárkapcsolóval szeretnénk megoldani a kapcsolást, hanem egy önálló kapcsolót használnánk e célra, akkor a Sonoff csillárkapcsoló helyett a sztenderd Sonoff T1 EU 1C kapcsolót kell választanunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonom.blog.hu/api/trackback/id/tr7714799272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása