Hogyan tehetjük otthonunkat okosotthonná apró lépésekben?

Okosotthon Blog

Okosotthon Blog

Okosvilágítás Sonoff T1 WiFi-s okos villanykapcsolóval

2018. május 02. - OkosOtthonBolt

A mai blogbejegyzésben a Sonoff T1 WiFi-s okoskapcsoló telepítésének a menetéről és tapasztalatairól írok. Egy hagyományos kapcsolót fogok okoskapcsolóra lecserélni.

Talán mondanom sem kell: a Sonoff T1 okoskapcsoló beszerelése előtt szigorúan áramtalanítani kell a megfelelő biztosíték lekapcsolásával az érintett vezetékeket, és erről fázisceruzával meg kell bizonyosodni, mert az áram alatt levő vezeték ugyanúgy néz ki, mint az áramtalanított, csak más a fogása…

A beszerelés előtt azonosítsuk a három vezetéket, melyet be kell kötnünk:

  1. fázisvezető
  2. a kapcsoló által kapcsolt fázisvezető
  3. nullvezető

A nullvezető talán szokatlannak tűnhet elsőre, de a WiFi-s okoskapcsolók működéséhez jellemzően erre is szükség van, mivel a kapcsolóban levő WiFi miatt az okoskapcsoló maga is egy (apró áramfogyasztású) fogyasztó.

Ha a kapcsolóban esetleg nem lenne nullvezető, akkor egy közeli konnektorból vagy elosztódobozból oda kell vezetnünk. Sok esetben, – bár a hagyományos egypólusú kapcsoló működéséhez nem kell nullvezető, csak a nedves helyiségekben alkalmazott kétpólusú kapcsolóhoz  -, a dobozban mégis találhatunk (pl. konnektorok vagy mennyezeti lámpák irányába) átmenő nullvezető vezetéket, amiről le tudunk ágazni a kapcsolóhoz.

A mostani teszthez bekötött kapcsolómban nem volt nullvezető kábel, egy szomszédos konnektorból húztam be a védőcsőbe a képen látható kék nullvezető vezetéket, ez kb. 15 perc pluszmunkát okozott.

  

A bekötés menete (csillárkapcsoló esetén):

A bekötés maga nagyon egyszerű: csavarhúzóval lepattintjuk a Sonoff T1 érintőkapcsoló üveg előlapját a képen látható helyen, a három vezetéket csavarhúzóval rögzítjük a kapcsoló hátoldalán felirattal megjelölt helyre, majd a kapcsolót csavarral rögzítjük a fali szerelvénydobozba. Végezetül visszapattintjuk az előlapot.

A kapcsoló – a mélységét tekintve is – belefér a normál méretű szerelvénydobozba, azaz ha csak nincs nagy mennyiségű extra kábelünk a dobozban, akkor nincs szükség extra mélységű dobozra a falban a Sonoff T1 telepítéséhez.

 

A Sonoff ingyenes okosotthon App-jával, az eWeLink-kel való párosítás és az okoskapcsoló beállítása az otthoni WiFi-re is csak néhány lépés:

 

A telepítés – a nullvezető kábel behúzása miatt – az okostelefon app-pal való párosítással együtt kb. 30 percet vett igénybe, ha van a fali szerelvénydobozban nullvezető, akkor legfeljebb 10-15 perc lett volna.

A Sonoff T1 okoskapcsolót itt találod meg az OkosOtthon webáruházban.
Ez pedig a Sonoff T1 csillárkapcsolója.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonom.blog.hu/api/trackback/id/tr613885512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása