Hogyan tehetjük otthonunkat okosotthonná apró lépésekben?

Okosotthon Blog

Okosotthon Blog

IFTTT és eWeLink, Sonoff otthonautomatizálás IFTTT-vel

2018. március 03. - OkosOtthonBolt

Az IFTTT (ejtsd: „ift”) app egy egyszerű, bárki által könnyen beállítható, sokféle automatizálásra használható mobiltelefonos applikáció. Az alapelve igen egyszerű: ha egy App-ban „Ez” történik, akkor egy másik App-ban „Az” történjen. Az IFTTT-ben tehát bizonyos app-ok működését lehet összekötni, így logikai kapcsolatokat lehet létrehozni köztük. Tulajdonképpen azt állíthatjuk be, hogy egy általunk meghatározott esemény vagy információ az egyik alkalmazásban milyen hatást eredményezzen egy másik App-ban.

Mi az IFTTT?

Az IFTTT egy ingyenes App, ami Android-ra és iOS-es Apple telefonokra is ingyenesen letölthető. A neve egy rövidítés: IFTTT: If This Then That, azaz Ha Ez Akkor Az.

Jellegéből adódóan az IFTTT sok mindenre használható, nem csak otthon-automatizálásra, az egyéb felhasználásra később még hozok példákat, de először is nézzünk meg, hogy milyen egyszerűbb okosotthon funkciókat tudunk benne létrehozni.

Mi kell ahhoz, hogy az IFTTT-vel Sonoff készülékeket automatizáljunk? 

Sonoff-IFTTT integrációhoz, azaz hogy az IFTTT-vel okosotthon automatizálást végezzünk, minden adott: elérhető ingyenesen az IFTTT App a telefononunkra, és a Sonoff-nak van az IFTTT-hez integrációja.

Az eWeLink-IFTTT integráció támogatja az eWeLink app-nak az „Ez” és az „Az”-ként való beállítását is, azaz indíthatunk eseményeket a Sonoff eWeLink-jében történtek alapján (például valami történjen, ha egy Sonoff készülékünk ki vagy bekapcsol), és beállíthatjuk azt is, hogy más események megtörténte esetén egy Sonoff okoskapcsolónk ki- vagy bekapcsoljon.

További elméleti leírás helyett hozok egy saját felhasználási példát a Sonoff-IFTTT okosotthon integrációra. Van otthon egy szép akváriumunk. Az akváriumnak van egy világítása, egy keringetőszivattyúja, és fűtése, három külön áramkörön természetesen, melyek közül a fűtés folyamatosan megy, a világítás és a keringetőszivattyú pedig egy-egy Sonoff POW okosrelére van kötve. A világítás vezérlésére korábban a Sonoff eWeLink App időzítését használtam, beállítva, hogy késő délután a világítás kapcsoljon be, este 11-kor kapcsoljon ki, majd reggel ismét kapcsoljon be pár órára, amíg otthon vagyunk.

Megtartva a reggeli be- és az esti kikapcsolási időpontot az eWeLink app-ban, az IFTTT-vel megoldható, hogy a reggeli kikapcsolás és az esti bekapcsolás időpontja a fix időpontok helyett a napkelte és a napnyugta időpontja legyen. Ehhez a WU (Weather Undergound) időjárás app-ot adtam meg „Ez”-ként, beállítva, hogy "Az" eWeLink App-ban napnyugtakor kapcsoljon be az akvárium lámpája, és egy másik hasonló beállításban megadva, hogy napkeltekor kapcsoljon ki.

Kattints a galéria képeire az eWeLink és az IFTTT app képeiért!

 

A másik felhasználási mód a szivattyúhoz kapcsolódik. Az akvárium keringetőszivattyúja és én ugyanis nem vagyunk barátok, legalábbis én nehezen viselem el a nappaliban ülve a szivattyú szörcsögő hangját. Az IFTTT erre kínál egy olyan megoldást, hogy a telefonom GPS pozícióját „EZ”-ként és az eWeLink app-ban való ki/bekapcsolást „Az”-ként beállítva automatizálható, hogy a Sonoff POW-ra kötött akvárium keringetőszivattyú kikapcsoljon, amikor a telefonom (és vele én) hazaérünk, és bekapcsoljon, amikor elmegyek otthonról.

A GPS pozíció helyett azt is használhatnám, hogy a ki/bekapcsolás feltétele az legyen, hogy a telefonom fel van-e kapcsolódva az otthoni WiFi-mre.

 

 

Az is megoldható, hogy az eWeLink legyen az „Ez”, azaz a Sonoff készülékek ki vagy bekapcsolásához is beállíthatunk eseményeket egy másik app-ban, pl. különféle értesítéseket. Azaz beállítható az IFTTT-vel, hogy egy Sonoff okosrelé vagy okoskonnektor ki vagy bekapcsolásakor az IFTTT app-tól kapjunk a mobiltelefononukon felugró értesítést. De mivel ezt a Sonoff App-jában, az eWeLink-ben is be tudjuk állítani, így ezt nem sok értelme van az IFTTT-vel megoldani.

Egyéb okosotthon felhasználási tippek az IFTTT-hez

Például az IFTTT-vel egy okos fűtésvezérléshez beállíthatjuk, hogy ha egy IFTTT-ben elérhető időjárás app szerint a hőmérséklet egy megadott érték alá csökken, akkor kapcsoljon be a fűtés, vagy éppen fordítva, ha kint melegebb lesz, akkor kapcsoljon ki a fűtési rendszer. De más paraméterekhez is hozzákapcsolhatjuk a vezérlést, akár egy adott dátumhoz, vagy egy naptár-eseményünkhöz, sőt akár az IFTTT-t futtató okostelefon GPS-pozíciójához is. Például: beállíthatjuk, hogy amikor hazaindulunk, és a telefonunk elhagyja a munkahelyünk GPS-koordinátájának környékét, vagy a munkahelyi WiFi-ről leszakad, akkor kapcsoljon otthon magasabbra a fűtés, vagy éppen fordítva, ha minden családtag telefonja elhagyja az otthoni koordinátákat, akkor kapcsoljon lejjebb a fűtés.

Egyéb hétköznapi példákról tucatnyi külön cikket lehetne írni, pár kiemelés csak a lehetőségek érzékeltetésére:

Más IFTTT hétköznapi felhasználási módok

Az IFTTT-hez százas nagyságrendben elérhetőek különböző app-okhoz integrációk, így a lehetőségek végtelenek az IFTTT automatizmusokra. Összkapcsolhatunk hely- és időalapú, Facebook-, Google-, Gmail-, Twitter- vagy Instragram-beállításokat is egymással, például új Facebook-képeinket publikálhatjuk automatikusan az Instragram-on. Vagy beállíthatjuk például, hogy ha másnapra esőt jeleznek előre, akkor erről kérünk értesítést reggel a telefonunkra vagy email-ben stb. Vagy ha a Facebook-ra valaki olyan képet tölt fel, melyen megjelöl minket, arról kapjunk értesítést. Vagy ha a gyermek telefonjára feltelepíted az IFTTT-t, megadható, hogy ha elhagyta például az iskola körzetét, vagy éppen hazaért, akkor erről küldjön neked a rendszer egy e-mailes értesítést.

A sok lehetőség említése után röviden az eddig tapasztalt korlátokról és hátrányokról is essen szó. Először is, az IFTTT működése a tapasztalataim szerint nem 100%-osan megbízható, és semmiképpen nem összevethető a rendelkezésre állása és megbízhatósága egy komplett otthoni okosautomatizációs központtal, gateway-jel vagy szerverrel. Bizonyos esetekben ahhoz, hogy a beállított dolgok megtörténjenek, szükséges az, hogy a telefonon az IFTTT app fusson, és elérje a beállított többi App-ot, és esetleg az, hogy aktív, működő internet kapcsolat legyen a telefonon. Ha homokszem kerül bárhol a fogaskerekek közé, pl. az adatforgalmat kikapcsoljuk a telefonon a munkahelyi WiFi-n lógva (ne tedd!), és hazaindulva elfelejtjük visszakapcsolni, máris nem tudnak lefutni a beállított tevékenységek.

A beállított IFTTT applet-ek az IFTTT szerveren keresztül futnak le, kivétel nélkül. Azokban az esetekben, amikor az "EZ" vagy "AZ"  esemény bármelyike a mobiltelefonhoz kötött, akkor az esemény működéséhez szükséges, hogy a telefon be legyen kapcsolva, fusson rajta (legalább a háttérben) az IFTTT app, és legyen internet kapcsolata. Azaz a telefontól függetlenül is működő automatizmusok, például egy időjárási helyzet esetén vagy sötétedéskor lefutó ki/be kapcsolás) le fog futni akkor is, ha a telefonunk ki van kapcsolva, az olyan események, melyek a telefonunkkal kapcsolatosak (pl. a GPS pozíciónkkal vagy egy WiFi hálózatra való fel/le kapcsolódásunkhoz kapcsolt automatizmusok) viszont kikapcsolt telefon esetén nem fognak működni.

Az IFTTT weblapja külön megemlíti azt a kockázatot, hogy az IFTTT app – bár be van állítva a háttérben futásra is -, de előfordulhat, hogy az operációs rendszer miatt a háttérben futás késedelmet szenved, és egyes beállított események nem, vagy csak késve futnak le. Arra is ügyelnünk kell, hogy force close-zal ne csukjuk be az IFTTT app-ot a telefonon, csak csukjuk le az ablakot és hagyjuk futni az IFTTT-t a háttérben. Ha teljesen kilépünk belőle, nem fognak a beállított automatizmusok működni!

Összességében a Sonoff (eWeLink) - IFTTT automatizációt nagyon hasznosnak találom, ajánlom jó szívvel, azonban javaslom, hogy kritikus ki/be kapcsolásokat ne építsünk rá, csak kényelmi funkciókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonom.blog.hu/api/trackback/id/tr9413870122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása