Hogyan tehetjük otthonunkat okosotthonná apró lépésekben?

Okosotthon Blog

Okosotthon Blog

Értsd a meg villanyszámlád és optimalizáld okosan a költségeket!

2018. január 15. - OkosOtthonBolt

Miért ennyi a villanyszámlánk? – tettem fel a kérdést magamnak pár hónapja. De nem is csak az összege zavart, hanem az is, hogy nem tudtam, mi mennyit fogyaszt az elektromos eszközeink közül. Vajon például sokat fogyaszt a TV és a DVD lejátszó standby-ban? Vagy megéri anyagilag kicserélni a hűtőt egy újabbra, megtérül-e vajon valaha egy kevesebbet fogyasztó hűtő ára az áramdíjon való spórolással? Mennyibe kerül, ha az akvárium lámpája égve marad egész éjjel?  Vagy a cicánk teraszon levő házába vett elektromos fűthető szőnyeg vajon mennyit dob rá a rezsire a téli hónapokban?

Próbálkoztam a fogyasztási adatok kigyűjtésével, de a leírás szerinti elméleti fogyasztás nem bizonyult a gyakorlatban használhatónak a költségek megbecsüléséhez. Hiába tudom ugyanis, hogy pl. 1200 W-os a mosogatógép, ha nem tudom, hetente hányszor és milyen programon kapcsoljuk be, és melyik program mennyit fogyaszt... Egyszóval a tényleges költségeimhez nem jutottam sokkal közelebb. Elkezdtem tehát válaszokat keresni a kérdéseimre, és találtam egy klassz terméket, ami nem csak segített megérteni a költségeket, de a költségcsökkentéshez is nagy segítséget nyújtott. Ezen felül, megtettem velük az első apró, de fontos lépéseket egy okosotthon felé.

A termék, mellyel megoldást találtam a kérdéseimre a Sonoff nevű cég egy terméke: a Sonoff POW, lényegében egy áramfogyasztás-mérővel kombinált, interneten át távolról vezérelhető okoskapcsoló relé. 

A termék egy kis műanyag doboz, egyik oldalán a bemenő és kimenő kábelek bekötési helyével, rajta egy kis gombbal, amin kézzel is ki-be kapcsolható a rá kötött eszköz. Az igazi értékét egy ingyenes mobiltelefonos app-on keresztül lehet elérni (mind Android-ra, mint iOS-re elérhető), ami a következőket teszi lehetővé:

  • Megnézheted az interneten át távolról, hogy a rákötött elektromos eszköz éppen be vagy ki van-e kapcsolva,
  • és nem csak megnézheted, hanem távolról be vagy kikapcsolhatod az App-pal az áramellátását,
  • megmutatja a pillanatnyi fogyasztást,
  • fogyasztásmérő stopper funkcióval megmérheted tetszőleges időszak alatti fogyasztását, valamint ettől függetlenül,
  • megnézheted havi és napi bontásban a korábbi fogyasztás mértékét kWH-ban és a grafikonon is.

 

Már is ez is jóval többet tud a sima hagyományos konnektoros fogyasztásmérőknél, de ez távolról sem minden még, hiszen lehetőséged van az áramfogyasztás optimalizálása érdekében az eszközt időzítve vezérelni is.

Négyféle időzítést is be tudsz állítani:

  • van mód Loop timer-re, azaz időzítési ciklusokat tudsz beállítani, azaz például a cicaház fűtésére meg lehet adni, hogy 1 órányit bekapcsol a fűtés, majd 1 órányit kikapcsol; de használom arra is, hogy az időről időre offline-ba sodródó nyomtatónkat naponta egyszer (azaz 23 óra 59 percenként, mert ennyi a maximális ciklus) újraindítsam,
  • megadhatsz egy egyszeri fix időpontra,
  • vagy ismétlődő (pl. akár a hét minden napjára más és más) időpontra be és kikapcsolási időket, pl. az akvárium világítása hétköznap minden délután 4-kor (ahogy sötétedik) bekapcsol, de hétvégén pl. már 3-kor, és minden este 11-kor kikapcsol (amikor fekszik a család), így biztos nem marad egész éjjel bekapcsolva; de karácsonykor így időzítettem a karácsonyfa világítását is;
  • valamint van benne timer azaz visszaszámláló funkció is, amin be tudod állítani, hogy mostantól számítva pl. fél órán belül kapcsoljon le a ventillátor.

Egyéb hasznos funkciói:

  • logolja és megmutatja a ki-bekapcsolási történetét is az eszköznek,
  • de beállíthatod azt is egy kapcsolóval egyszerűen, hogy a mobilodra értesítést kérsz, ha egy készülék állapota megváltozik.
  • megoszthatod a készülékek távvezérlését másokkal, pl. családtagokkal, hogy ők is hozzáférjenek telefonjukkal a készülékek távvezérléséhez,
  • megadhatod, hogy áramszünet után a készülék ki vagy bekapcsolt állapotba kerüljön, vagy az áramszünet előtti állapotba (ki vagy be),
  • és egy gombnyomással tudsz firmware-t is frissíteni rajta.

 

 

Beüzemelése

  • kell, hogy otthon legyen WiFi-d, folyamatosan üzemelő router-rel, hiszen az eszközben egy WiFi chip van, és az otthoni hálózatodra kapcsolódik, így tudod távolról is elérni,
  • nincs szükséged ellenben a router beállítására, enélkül is remekül kommunikál a gyártó Amazon-os cloud-ján keresztül a telefonos app-oddal,
  • a POW bekötéséhez kell, hogy legyen némi affinitásod a villanyszereléshez, hiszen be kell kötnöd a konnektorból a készülékhez menő, megszakított kábelbe, vagy hogy ne szakítsd meg a készülék garanciáját, egy kettévágott hosszabbító kábel két végét be kell kötnöd az áramfogyasztás-mérős okoskapcsolóba. Nem egy holdraszállás, de ha még nem volt csavarhúzó a kezedben, akkor bízd egy hozzáértő ismerősre vagy szakemberre inkább!

Hogy a háztartási gépek garanciája ne sérüljön, vagy egy esetleges szervizeltetésével ne legyen gond, én a legtöbb esetben nem bontottam meg a háztartási gépek kábelét a Sonoff POW bekötéséhez. Ehelyett vettem egy rövidebb kábelű hosszabbítót vagy elosztót, és annak a kábelét vágtam el, és kötöttem az elvágott kábel két végére az okos fogyasztásmérő relét. Kapott egy-egy ilyen eszközt a legtöbb állandó nagyfogyasztó: a főzőlap, a sütő, a mosógép és a mosogatógép, a hűtő és a mélyhűtő, és a párátlanító.

 

Közel két hónapnyi használat után mi már elég pontosan értjük, hogy az egyes háztartási gépek mennyit fogyasztanak, standby-ban és működés közben, az időzítőkkel beüzemeltük, hogy csak akkor legyenek áram alatt, amikor az tényleg szükséges. Elértük, hogy nem marad véletlenül bekapcsolva az akvárium vagy a karácsonyi díszkivilágítás, amikor elmegyünk otthonról vagy este aludni, és nem mellékesen, távolról is meg tudjuk nézni, hogy nem maradt-e bekapcsolva a vasaló véletlenül, és ha mégis, le tudjuk a munkahelyünkről is kapcsolni.

A SONOFF POW-t itt találod meg az OKOSOTTHON Webáruházban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonom.blog.hu/api/trackback/id/tr8213870114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása