Hogyan tehetjük otthonunkat okosotthonná apró lépésekben?

Okosotthon Blog

Okosotthon Blog

Mobiltelefon-töltés okosan, Sonoff S20 okoskonnektorral

2018. március 12. - OkosOtthonBolt

Általánosan elterjedt szokás, bevallom, én is így csináltam korábban, hogy este lefekvés előtt "töltőre tesszük" a telefonunkat, és reggelig ott is hagyjuk, mondván, legyen csak teljesen feltöltve, amikor reggel elindulunk otthonról. Ez azonban távolról sem optimális a telefon akkumulátora számára.

A telefongyártó cégek és szakértők (pl. a Battery University) ajánlása az, hogy amikor a telefon akkumulátorának töltöttsége  90-100% közé ér, akkor azt ne hagyjuk tovább a töltőn. A modern akkumulátorok ugyan már védve vannak túltöltés ellen, nem is ez okoz problémát, hanem az, hogy  az állandó 100% körüli töltöttség olyan “feszültséget” okoz a mobilok akkumulátorában a szakértők szerint, mintha egy izmot folyamatosan megfeszítenénk. Egy egész éjszakás töltés után persze nyugodtabban indul az ember útnak teljes töltöttséggel, de minél többször töltjük folyamatosan az akksit egész éjjel, és tartjuk azt teljes töltöttségen, annál kevésbé tartja majd magát hosszabb távon.

Az ideális telefontöltési mód tehát az, hogy 90% és 100% közötti töltés elérésekor a töltést abbahagyjuk, és nem töltjük tovább a telefont. Hogy az akkumulátorunkat mennyire gyorsan tudjuk feltölteni 90%-100% közötti szintre, ezt pár napnyi használat után minden telefonról meg tudja mondani a használója. Például az én készülékemnek 50%-os szintről 90%-ra kb. 30-40 perc töltés kell, a 10-20% körüli - szinte teljesen lemerült - helyzetből pedig kb. 1-1,5 óra alatt felhozható 90-100%-ra.

A Sonoff S20 okoskonnektor segítségével pár kattintással beállíthatunk olyan rendszeres töltési programot, töltési időzítést a telefonunkhoz, mely segít az akkumulátor hosszú élettartamát megtartani optimális töltési hossz beállításával.

 

 

Én például ez állítottam be a Sonoff WiFi-s S20 okoskonnektor ingyenes app-jában, az eWeLink-ben: este 10 és 10.30 között kap a telefon fél órányi töltést, hogy felhozzam a töltöttséget 50% fölé, és ne kapcsoljon ki már este. Majd reggel 5 és 6 között kap a telefon 1 órányi töltést, így reggel felkelve 95% körüli telefon szokott fogadni. Energiát is spóroltam (bár tudom, nyilván nem sokat), a telefon akkumulátorát is kíméltem, és töltött telefonnal indulok reggel útnak.

A Sonoff S20 okoskonnektort itt találod meg az okosotthon.bolt.hu webáruházában.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonom.blog.hu/api/trackback/id/tr6213870132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása