Hogyan tehetjük otthonunkat okosotthonná apró lépésekben?

Okosotthon Blog

Okosotthon Blog

Sokat tévézik vagy számítógépezik a gyerek? Egy okoskonnektorral szabályozhatod és ellenőrizheted.

2018. május 22. - OkosOtthonBolt

A blog előző részeiben írtam az okoskonnektorok működéséről, egyszerű kezelhetőségéről, arról, hogy hogyan tehetik biztonságosabbá az otthonunkat, milyen kényelmi funkciói vannak és hogyan okosíthatunk fel hagyományos háztartási és elektromos eszközöket ve

 folytatásban most az okoskonnektor gyereknevelés terén való lehetőségeiről mesélek. Talán első hallásra ez furcsán hangzik, de tényleg segíthet egy okoskonnektor ebben is. Miután okoskonnektorokkal és okos kapcsolórelékkel elkezdtem okosítani az otthonomat, hamar kiderült, hogy – bár nem ezért telepítettem őket, de –  abban is tud segíteni egy okoskonnektor, hogy amíg nem vagyok otthon, mennyit és mikor mehet a tévé és a számítógép.

Sok szülőnek ismerős lehet a probléma, hogy a tanulás rovására esetleg sokat számítógépezik vagy tévézik a gyerek, és mivel a szülők napközben dolgoznak, nem tudnak felügyeletet gyakorolni a számítógép és a tévé használata felett.

Talán meglepő lehet első hallásra, de egy okoskonnektor ebben is segíteni tud nekünk. Ha ezeket az elektromos eszközöket okoskonnektoron (vagy okoskapcsolórelén) át dugjuk be a konnektorba, távolról is kontrolt tudunk gyakorolni afelett, hogy az eszközök be vannak-e kapcsolva.

Az okoskonnektort vezérlő mobiltelefonos app-ban könnyedén beállítható az is például, hogy iskolanapokon a TV és a számítógép okoskonnektora reggel 8 órakor kikapcsoljon automatikusan, és kialakíthatunk a gyerekekkel közösen olyan napi rutint, hogy az iskolából hazaérkező gyerek(ek) tanulás után – a még a munkahelyén vagy hazafele úton levő szülőtől – kérje, hogy kapcsolja be a TV vagy a számítógép konnektorát (az app segítségével), mert a gyerek azt használni szeretné.

Ha pedig az okoskonnektor offline lesz, akkor pedig joggal gyaníthatjuk, hogy az okoskonnektor megkerülésével kerültek a készülékek bekapcsolásra…
Nem csodaszer természetesen, és nyilván nem kijátszhatatlan, de innentől sokkal inkább tudni fogjuk, mikor és mennyit vannak ezek az eszközök használatban.

 

(Gyerek) Biztosabb a megoldás okosrelével

Ha biztosabb kontrollra törekszünk, akkor okoskonnektor helyett okos kapcsolórelét is szerelhetünk a tévé hálózati kábelére. Az ilyen okoskapcsolórelé funkcióit illetően megegyezik az okoskonnektor funkcióival, azonban a bekötése némi kábelezést igényel. Viszont mivel bekötött eszközről van szó, az okoskonnektorral ellentétben nem megkerülhető.

Olyan relé is elérhető a gyártók kínálatában, mely fogyasztásmérő funkcióval is ellátott, melynek segítségével a relé bekapcsolt állapotában az áramfelvétel szintjéről is látjuk, hogy a tévé kikapcsolt/ készenléti állapotban van-e (minimális fogyasztással) vagy üzemel, és ha a szülői kérés nem elegendő, ki tudjuk kapcsolni a relé távvezérélésével a tévét.

 

A folytatásban majd arról írok, hogy hogyan segíthet egy okoskonnektor a telefon és notebook akkumulátoraink élettartamának meghosszabbításában.

 

Ha kedvet kaptál egy okoskonnektorhoz, ezt a típust ajánljuk neked: Sonoff S20.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonom.blog.hu/api/trackback/id/tr9714799258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása