Hogyan tehetjük otthonunkat okosotthonná apró lépésekben?

Okosotthon Blog

Okosotthon Blog

Hőmérséklet vagy páratartalom tartomány alapján való okosrelé-vezérlés Sonoff TH10 vagy TH16 WiFi-s okosrelével

2018. május 07. - OkosOtthonBolt

Az okoseszközöket gyártó Sonoff kínálatában két olyan WiFi-s relé, pontosabban okosrelé is megtalálható (Sonoff TH10 és Sonoff TH16), amellyel hőmérséklet-tartomány vagy páratartalom-tartomány alapú vezérlést lehet beállítani.

A TH10 és a TH16 WiFi relé csak a teljesítményében különbözik egymástól: a Sonoff TH10 relé maximális teljesítménye 2200W (10A), míg a Sonoff TH16 relé esetén 3500W (16A). Más tekintetben azonosak: mindkettő WiFi -vel szerelt, távolról vezérelhető relé rendelkezik fizikai nyomógombbal is, és ugyanazon szoftveres funkciók elérhetőek a Sonoff ingyenes eWeLink okostelefon app-jában is.

A Sonoff TH10 és a Sonoff TH16 relék oldalán találod a digitális hőmérséklet és páratartalom érzékelő csatlakozójának helyét, és az OkosOtthon.bolt.hu kínálatában meg is találod hozzá az SI7021 névre hallgató Sonoff-os kombinált digitális hőmérséklet és páratartalom szenzort.

A gyártói specifikáció szerint a szenzor a -40 – +85 ℃ hőmérséklet-tartományban és a 0-100 %RH relatív páratartalom-tartományban mér,  ±0.4℃ és ±3%RH pontossággal, azaz egy elég precíz eszközről van szó.

Az érzékelőt a Sonoff relé áramtalanított állapotában ajánlott a reléhez csatlakoztatni.

A Sonoff TH10 és TH16 relék – az SI7021 szenzor nélkül – a szokásos WiFi-s okosrelé funkciókkal rendelkezik (lásd a bal oldali képen): azaz távolról iPhone és Android mobilapp-ról ki/be kapcsolható, látszik a ki/be kapcsolt állapota, időzíthető számos módon, addig a szenzor csatlakoztatása után további funkciók is elérhetővé válnak (lásd a jobb oldali képen).

   

Mint a fenti képernyőmentéseken is látszik, szenzor csatlakoztatása után az okostelefonos app felületén megjelenik az aktuális hőmérséklet és páratartalom, valamint kapcsolható lesz a nagy ON gomb alatti AUTO / Manual gomb, mellyel a hőmérséklet- vagy páratartalom-tartomány szerinti automata vezérlésre kapcsolható át a relé.

A gombot AUTO állásba kapcsolva megjelenik egy Temperature Setting ablak, ahol beállítható Higher than (Magasabb mint:…) és Lower than (Alacsonyabb mint…) értékekkel a hőmérséklet-tartomány a vezérléshez, a jobb oldali csúszkák segítségével pedig megadhatjuk, hogy a beállított alsó illetve felső tartományértéknél a relé be- vagy kikapcsoljon.

Két féle vezérlés is megvalósítható tehát: az alsó határérték elérése esetén való bekapcsolást is automatizálni tudjuk és az akkor való kikapcsolást is.

Például:

Az alábbi képen az a beállítás látható, mely szerint 25 fok alatt  bekapcsol a relére kötött fogyasztó (pl. egy fűtőberendezés), 30 fok Celsius felett pedig kikapcsol.

   

A második példabeállítás fordítottan működik: 28 fok felett bekapcsol a relére kötött fogyasztó (például egy légkondícionálió vagy egy ventillátor), 25 fok alatt pedig kikapcsol.

A „Hum.” szöveg megérintésével átléphetünk a páratartalom tartomány szerinti vezérlésre, ahol a Humidity setting (Pártartalom beállítások) fülön pedig hasonló módon a relatív páratartalom tartománynak megfelelő beállításokat tudjuk megtenni, szintén két féle módon.

Az alábbi példában 60%-nál nagyobb relatív páratartalom esetén bekapcsol a relére kötött fogyasztó (pl. egy párátlanító berendezés), 40% alatt pedig kikapcsol. Automatikus páratartalom-tartomány szerinti vezérlés esetén a nyitólap ikonja is ennek megfelelőre vált.

    

 

Az OkosOtthon Webáruházban itt találod a cikkben említett eszközöket:

A bejegyzés trackback címe:

https://okosotthonom.blog.hu/api/trackback/id/tr8213897942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása